Krukke føljeton.... Introduktion


Jeg bor selv i lejlighed med Danmarks mindste altan (ihvertfald hvis du spørg mig)
Min udlejer synes bestemt ikke, at jeg er sjov, når jeg spørger, om jeg ikke må udvide min altan med 100 kvm. Altså jeg kan da ikke se problemet i det. Heller ikke at den så bliver dobbelt så stor som selve lejligheden.

Jeg har ingen have og nej i skal ikke have medlidenhed med mig, den klarer jeg ganske fint selv:)
Men jeg elsker have og elsker blomster, krukker og nyslået græs.
Dette udnytter jeg på min egen lille altan og specielt hjemme hos mor og far.
Jeg har heldigvis en mor som elsker blomster i sine sommer krukker, lige så meget som mig.
Min mor er ikke det vilde have menneske, og da jeg boede hjemme, var den interne joke at klappe af hende, når hun bevægede sig videre ud i haven fra terrassen af.
Men tilgengæld så er hun hardcore krukke passer. Hver anden aften er hun ude og klippe, nippe, vande og ikke mindst elske dem. Derfor er det virkelig også lækkert, at komme med udendørs planter til hende.

Men hold nu ferie der er mange forskellige udendørs planter, og mange af dem har forskellige sæsoner indenfor en sæson. Jep er er faktisk også ret forvirret nogle gange.

Man indrammer faktisk sæsonen i 4 små sæsoner.
Del 1. Dette er omkring påsketid. Vejret er nu således at man kan gå ture og bevæge sig ud i haven. Derfor kribler det også i fingrene for at komme lækre blomster i krukkerne.
Forårs fornemmelserne er i top på dette tidspunkt. Her er det gerne løgvækster man køber. perle hyacinter, tete a tete og hornvioler. En anden elsket blomst er Stedmoder og hornvioler.

Del 2. Nu er vi henne omkring maj/juni. Nu er nattefrosten gerne 100% væk og derfor skal de første indkøbte blomster udskriftes. De er enten afblomstret eller døde fordi der har været for meget hård frost. Her plejer jeg at købe pelargonie, spanske margueritter, petunia, Fuchsia og masser andet spændende.

Del 3. Nu er vi nået til slutningen af juni / starten af august. Her er folk kommet hjem fra ferie og har opdaget af planterne er døde, fordi de ikke har fået vand og kærlighed, mens hovedet har stået på ferie. Hjemme hos mine forældre sker dette stadie simpelthen ikke. Min mor kræver gerne at jeg flytter hjem når de tager på ferie for at passe hendes udendørs planter.
Et helt hus og have for mig selv. Der kræver vist ikke den helt store overtalelse :)

Rejser man sent på sommersæsonen, og har nydt sommerblomsterne længe, kan man klippe dem ned inden man rejser. Så skyder de fleste med skud, mens du er væk. Det forlænger sæsonen. Du skal dog stadig have naboen til at vande dem i tørre perioder.

Del 4. Her er vi ved slutningen. Slut august / start september. Efteråret ligger og lurer og nu er vi nået til sensommeren.
Sommer planterne begynder at se kedelige ud. De har nu vokset sig store og ser måske ikke lige så fine og pæne ud mere. Her kan man med lidt fint held skifte ud med krysantemum, hortensia og lyng.


Førstehjælp til blomster
En sommerblomst der ligger ned og er helt udtørret, skal smides ud.
Det er min mors mantra. Dette er dog ikke helt korrekt. Mange af dem kan faktisk reddes. Skynd jer at sætte dem i en stor balje med vand. Eller fyld potten, som den er plantet i, helt op med vand
og lad det stå i et par timer eller tre og se om planten rejser sig igen. De fleste planter kan faktisk nå at reddes, inden det er helt slut. Giv derfor ikke op, før det er helt slut. Det har sparet min mor for mange penge i årenes løb.

En rigtigt god ide er, at vande når solen er gået ned. Jeg vander altid mine udendørs planter ved sen aftens tid. Der ved jeg, at solen ikke er skrap og derfor fordamper alt vandet ikke i løbet af kort tid. På denne måde har blomsterne hele natten til at suge alt vandet ind, inden det igen bliver formiddag og den varme sol kommer frem. (Det håber vi da ihvertfald på :) )

I Krukkerne i haven er det meget vigtigt, at der er dræn i potten. Der skal altså være hul i potten. Vi lever i et land, hvor det regner mere end der er sol og derfor er det ikke kun jer selv, der styrer hvor meget vand, der kommer til planterne. Derfor er det vigtigt at det kan sive væk igen.

Gødning
Der er allerede gødning i pottemulden. Dette bliver dog hurtigt optaget af planterne eller skylles væk, når der bliver vandet.
Derfor vil jeg foreslå, at man allerede begynder et par uger efter at gøde ved vanding.
Det kan man enten gøre ved at tilføje gødning i vandet eller man kan gøre det ved langtidsvirkende gødningspiller, som bare skal stikkes i jorden ved planten.
Pynte bark.
Dette er et mantra hjemme hos os. Mest fordi jeg bare synes det er smukkere med bark oven på, så man ikke kan se jorden. Men der er faktisk en god grund til barken.
Når man ligger et afsluttende lag af pyntebark, holder man på jordens fugtighed, da solen bager på barken og ikke på jorden. Bark suger ikke vand og derfor bliver det i jorden.

Jeg håber virkelig i kunne bruge disse små fif til noget og håber i vil følge med i min lille krukke føljeton.

Synes godt om

Kommentarer