Krukkeføljeton... Klematis.

Jeg har købt mig en klematis igen i år. Mest fordi, at den jeg købte sidste år, aldrig blev til noget. Okay jeg glemte, at vande den.
Jeg troede faktisk, at den var død. Men da jeg så tog den op af potten den anden dag, kunne jeg se, at rødderne stadig var hel friske. Så skal den ihvertfald ikke smides ud. Så må vi se om den kommer igen.

Jeg købte så en ny i år. En anden model,end den jeg har tortureret sidste år. Hvis de nu begge ender med at blive smukke en dag, så er det da flot, at have to forskellige.
Den jeg købte den anden dag, hedder Multi Blue.
Den jeg har fra sidste år, er en Sally. Det er jeg ret sikker på det er. Tror jeg nok, måske, eller. Det bliver spændende når den kommer frem engang.

Hvordan skal sådan en skønhed egentlig passes?
Klematis plantes bedst i foråret eller efteråret.
Den skal plantes i jorden i ca. 40 cm. dybt hul.
Den vil blive glad, hvis man sætter nogle lave stauder eller bunddække omkring den, da den er glad for skygge omkring stammen. Det er egentlig en skov plante og derfor trives den bedst i delvis skygge.

Klematis må aldrig mangle vand, hvis de skal være frodige og sunde. Det er særligt vigtigt, at være omhyggelig med vandingen af nyplantede klematis, der er plantet i foråret og om sommeren. Ja det var så nok her, jeg dumpede sidste år.

De første par år efter plantning vil de gerne have lidt gødning. Det kan sagtens bare være kompost eller lign. Efter de er godt etableret i haven behøver de ikke længere gødning.

Klematis klatrer ved hjælp af bladstilkene, der snor sig om småkviste og lignende.
Dette betyder, at den meget gerne vil have noget at kravle op ad. Noget med en masse små muligheder for,at gribe fat i.

Beskæring af en klematis afhænger af hvornår den blomstrer.
Dem som blomstre tidligt skal beskæres lige efter afblomstring, da de allerede danner knopper i efteråret igen.
Sommer og efterårsblomstrene klematis skal beskæres i foråret for, at undgå,at man klipper knopperne af.
Forårs blomstrene klematis skal beskæres efter behov, det vil sige,at der skal fjernes vildskud og døde blade m.m.
Sommer og efterårs blomstrene planter skal beskæres ned til 25-30 cm.

Klematis er fuld hårdfør og kan sagtens klare vinteren, den kommer stærkt igen.

Man skal faktisk tænke rigtigt grundigt over hvilken klematis man køber, da hver sort har forskellige krav til hvordan de skal passes, plantes og beskæres.
Der er jeg så en kæmpe torsk, for det gør jeg ikke ret meget i. Jeg køber den der er smukkest og planter den der,hvor jeg synes den skal stå, også kan den komme eller lade være. Det bliver spændende om jeg har vundet i klematis lotteriet i år.
Det ser heller ikke ud som om, at de er super glade for at stå i en potte. Det er der ihvertfald ikke nogen der nævner noget om i nogen af de plantebøger jeg har kigget i. Det har jeg så også valgt at gøre. Jeg er ret sikker på, at jeg har givet den trænge leve vilkår, men jeg tror på det og glæder mig til smukke blomster.
Det bliver nok ikke disse planter der kommer til, at overleve ret mange år hjemme på min altan. Så kommer de hjem i fars have, når de bliver for store til min bette altan, og til potterne.

Synes godt om

Kommentarer