Planteguide... Orkideer!Dette er et kæmpe, kæmpe, kæmpe stort område, hvor rigtig mange har en holdning til, hvordan de skal passes og, hvad der er bedst for dem.
Derfor vil jeg give jer mine erfaringer med disse skønheder.

Jeg har ikke selv orkideer hos mig fordi jeg synes de er monster kedelige når der ikke er blomst i dem. Men min mor tilgengæld, hun har en hel orkidefarm, som vi sammen har bygget op, smit ud, fundet nye sjove arter osv.

Orkideer lever i naturen nede i regnskoven. De sidder oppe i træerne og kravler rundt med deres luft rødder. Disse kaldes epifytter.
Klimaet er fugtigt, varmt og til tider masser af sol.
Jep! Jamen det passer jo perfekt med vores kolde, regnfulde og mørke Danmark.

Pleje:
Langt de fleste orkideer i de danske hjem er hybrider af arten Phalaenopsis, der for det meste lever epifytisk. Det vil sige, at de har luft rødder, der gerne vil kravle op af noget.
Det er vigtigt, at ved vandingen af disse orkideer sørger du for, at rødderne når at tørre ud mellem vandingerne, og at den barkblanding du har orkideerne stående i er luftig.
Orkideer vil ikke stå i almindelig pottemuld, de rødner og rødderne kan på ingen måde få luft.
Vanding bør foretages en gang ugentligt ved at gøre potten godt og grundigt gennemvandet, hvorefter alt vandet skal have lov til at dræne fra.
Den nemmeste måde at gøre dette på er at give den et vandbad. I håndvasken med dem og lad dem stå der en times tid og suge vand.
Med en uges pause mellem vandingerne bør rødderne nå at tørre ud, og orkideen har nogenlunde samme forhold som i naturen. I de varmeste sommermåneder, hvor potten vil tørre hurtigere ud kan to ugentlige vandinger være nødvendigt, og omvendt i de kolde vintermåneder kan vandig hver 10-14 dag være nok hvis potten ikke når at tørre helt ud på blot en uge.

Der er mange der med løftet pegefinger siger, at orkideer ikke kan tåle direkte sol! Dette er i en vis udstrækning også rigtigt, men det er dog vigtigt at holde sig for øje at det ikke er det kraftige lys orkideerne ikke kan tåle, men varmen. Står dine orkideer i en vindueskarm med thermo- eller energi-ruder, kan du i langt størstedelen af året se helt bort fra denne løftede pegefinger. Dine ruder vil absorbere så meget af varmestrålerne fra solen, at dine orkideer sagtens kan klare det! Vær dog opmærksom i sommermånederne, og mærk efter på dine orkideer, om bladene bliver for varme. Har du orkideer med meget tynde blade skal du være mere opmærksom, da disse nemmere bliver ophedet, og tørrer ud i solen. Om vinteren har orkideerne det modsat. Der giver den danske sol simpelthen ikke nok næring til dem. Der er det meget vigtigt, at orkideerne kommer så langt ud i vindueskarmen som muligt.
Er der små fine uåbnede blomster kan de sagtens blive gule og falde af. Dette betyder ikke, at blomsten ikke er en rask plante.

Der finde mange, mange, mange forskellige former for orkide gødning, væske, små piller man ligger ned til rødderne, små flasker man sætter ved orkideen osv.
Man skal dog have i mente, at orkideer ikke skal have ret meget næring, hverken i regnskoven eller hjemme i stuerne. Dette skal man huske når man gøder.

Jeg bruger faktisk ikke gødning til min mors orkideer. Min mor står for vandingen og det er altid uden gødning, men når jeg så en sjælden gang drikker en kop te hjemme hos dem smider jeg den kolde slat som der altid ligger i bunden af koppen og griner af mig, ned til orkideerne. Mere gødning behøver de faktisk ikke.
Hvis du vælger at bruge gødning er det vigtigt, at du bruger det i vækst fasen og ikke i deres hvile fase. Vækst fasen er der, hvor de danner nye rødder og nye blade. Igen hellere for lidt gødning end for meget. Overgødning er den sande død over en orkides rødder.

Airplants er blevet super populært, og her er orkideer faktisk super gode. Fjern alt bark fra rødderne og rengør rødderne. Efter dette kan de hænges op eller ligge i et fad eller lign. De behøver ikke at have noget omkring rødderne. For at vande dem tager man enten en forstøver og sprøjter vand på orkideen eller tager orkideen ned og giver den et vandbad.

god fornøjelse.


Synes godt om

Kommentarer